Tuesday, August 16, 2011

Mentega Golden Churn Haram


Haa, siapa-siapa yang tengah sibuk duk buat kuih raye tu, tengok dulu mentega ape yang korang pakai. Kalau mentega Golden Churn tu, gamaknye kena tukar terus la dengan mentega lain yerr. Nasib baik aku tak reti buat kuih, so takde gune la mentega-mentega nih. Hihi.

Tapi aku memang tak pernah nampak lah pulak mentega nih, ni mentega baru ke ape. Paling aku kenal pun mentega Buttercup lah. Adohai, sekarang ni macam-macam barang yang ade tanda halal mula-mula, tapi lepas cek balek, tak halal sebenarnye. Macam-macam betul sekarang ni. Semuanye kena berhati-hati.

Sumber dari Kosmo.

KUALA LUMPUR - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) semalam mengesahkan mentega jenama Pure Creamery Butter-Golden Churn yang dipasarkan di Malaysia adalah tidak halal.

Ketua Pengarahnya, Othman Mustapha (gambar kecil) berkata, keputusan itu dibuat selepas mendapati produk tersebut datang dari kilang yang sama dengan yang diedarkan di Sarawak walaupun pengimportnya berbeza dan untuk pasaran berlainan.

"Perkara ini disahkan sendiri oleh wakil syarikat Ballantyne Food dari New Zealand yang mengeluarkan produk itu.

"Sehubungan itu umat Islam seluruh negara diminta untuk tidak menggunakan produk tersebut," katanya dalam satu kenyataan di sini semalam.

Sehubungan itu, Othman meminta pemegang dan permohonan baharu Sijil Pengesahan Halal dari Jakim atau jabatan agama Islam negeri yang telah menggunakan produk tersebut agar menukarnya kepada bahan yang mempunyai sijil halal yang diiktiraf serta mengemukakan resit pembelian bahan ramuan baharu.

Menurut beliau, mereka juga perlu melakukan proses samak dengan disaksikan jabatan agama Islam negeri serta mengemukakan bukti akuan samak.

Othman berkata, perkara itu juga telah dimaklumkan kepada syarikat pengimport dan mereka bersetuju menarik balik produk terbabit dari pasaran. Pada 19 Julai lalu, Jabatan Agama Islam Sarawak mengisytiharkan produk itu yang digunakan segelintir pengusaha kek lapis sebagai tidak halal kerana dikesan mengandungi asid deoksiribonukleik (DNA) babi, menyebabkan industri makanan itu terjejas.

3 comments:

ubabe said...

Baru semalam nampak name butter ni kt Bagus area umah kite. Ow..xhalal ea? ok. xbeli pun :P

EmaN said...

A'aah, tak halal. Bagus?? Bagus lah sangat.. =P

ubabe said...

haah.. eeiii.. jiran kite dah berzaman duk makan butter ni dengan roti. eiii..ade dna babi.. most of the kek batik from sarawak fgune butter ni..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...